user_mobilelogo

Nog even en we zijn er klaar voor – Jij ook?

De gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout fuseren tot de nieuwe gemeente Noordwijk. Op dinsdag 1 januari 2019 komt deze nieuwe gemeente uit de startblokken. Op deze website informeren de twee fusiepartners wat er allemaal gebeurt en vooral wat zij voor jou in stelling brengen. In de komende maanden worden belangrijke keuzes gemaakt. Toch handig als je weet waar je straks moet zijn voor het aanvragen voor een paspoort. Maar ook de werkwijze van de nieuwe gemeente zal veranderen. Merkbaar. De verwachtingen zijn hooggespannen. Wij kijken ernaar uit. Jij ook?

Met jou willen we een verschil maken

De nieuwe gemeente wil voor de inwoners, de ondernemers, de maatschappelijke organisaties en de verenigingen een verschil maken. Onze ambitie is om samen met de iets meer dan 43.000 inwoners te werken aan een fijne gemeente, waar je lekker leeft en zinvol werkt, mooi woont, prima recreëert en er samen voor zorgt dat we trots kunnen zijn op wat we bereiken. De nieuwe gemeente Noordwijk heeft daartoe alles in huis. De inwoners kenmerken zich door hun: ondernemerschap, betrokkenheid, burgerzin en inventiviteit. Dat is onze kracht. De nieuwe gemeente wil graag een partnership aangaan met iedereen die een goed plan heeft. Mensen die vormgeven aan hun bestaan. Aan hun toekomst. Daar werkt de gemeente graag mee samen.

Een gemeente – vele landschappen

Bij de nieuwe gemeente Noordwijk denk je direct aan het strand, de duinen en de bollenvelden. Het is plezierig wonen, werken en recreëren in de luwte van de Randstad. Noordwijk heeft internationale aantrekkingskracht dankzij de bolleneconomie, de zorgsector, ruimtevaarttechnologie en de toeristenindustrie. En dat alles in een ongelooflijk gevarieerd en open landschap.

De landschapstypen op een rij:

  • zee en strand
  • de zeereep en de jonge binnenduinen
  • afgegraven duinen (geestgronden ten behoeve van de bollenteelt)
  • oude strandwallen met mooie bossen en historische landgoederen
  • de kleien (vette rivierkleinop die plekken waar ooit de Rijn stroomde)
  • veenpolders met weteringen en natuurlijk de Leidsche vaart

Wie zou er niet jaloers op zijn: iets meer dan 13 kilometer strand en vergezichten over zee. Prachtige duinen die behoren tot het Nationaal Park Hollandse Duinen. Weidse bollenvelden waar je doorheen wandelt, fietst, jogt et cetera. Schitterende landgoederen met statige huizen. Levendige bedrijventerreinen goed aangesloten op het regionale en nationale wegennet. Goede sportvoorzieningen et cetera et cetera

Het is er allemaal op de hoek. Wie kennismaakt met het nieuwe Noordwijk zou bijna vergeten dat de nieuwe gemeente in één van de dichtst bevolkte regio’s van de wereld ligt.

We hebben alleen maar troeven in de hand

De nieuwe gemeente Noordwijk is economisch divers. Wat deze activiteiten gemeenschappelijk hebben is hun verbinding met Nederland, Europa, De wereld. De grootste gemene deler: kennisintensivering. Dat is meer denkkracht, innovatie en slimmigheid in je producten en diensten stoppen, waardoor je er meer mee kan verdienen en de concurrentie kan weerstaan. We hebben alleen maar troeven in de hand. Benieuwd? Raadpleeg het overzicht

Kernen met karakter

Noordwijk aan Zee is een internationale badplaats en een congreslocatie. Je vindt er onder meer Huis ter Duin, Hotels van Oranje en het Raddison Blu Palace Hotel. Noordwijk aan Zee staat voor strandplezier, vele (internationale) congressen en musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Space Expo en de Walk of Space, het Museum Noordwijk, museum Veldzicht, het Atlantikwall Museum en schitterende jaarrondpaviljoens. Hotels en restaurants zijn er voor elke smaak en voorkeur.

Noordwijk Binnen is pittoresk door het beschermd dorpsgezicht rondom de beeldbepalende De Oude Jeroenskerk. Een prachtige Middeleeuwse Kerk. Die getuigt van de tijd dat Noordwijk Binnen een belangrijk internationaal bedevaartsoord was. In de Voorstraat met de kenmerkende oude leilinden ervaar je het historische Noordwijk Binnen. Aangrenzend liggen landgoed Calorama en landgoed Offem. Verderop ligt landgoed Klein Leeuwenhorst.

Noordwijkerhout ligt in het hart van de Bollenstreek. De lieftallige Witte Kerk staat centraal in het centrum. Net buiten deze kern ligt het Oosterduinse meer, dat bekend staat als het ‘Comomeer’. Noordwijkerhout kent een bloeiend verenigingsleven, waaronder de carnavalsverenigingen die elke carnaval weer voor veel plezier zorgen voor haar bewoners en bewoners in de regio. De jaarlijkse carnavalsoptocht is een van de langste van boven de rivieren. Jaarlijks vindt in Noordwijkerhout de officiële opening van het bloemencorso van de Bollenstreek plaats tijdens het verlichte bloemencorso in april.

De Zilk is een hechte gemeenschap met een actief verenigingsleven. Vlakbij de kern is de toegang tot de duinen, een uniek beschermd natuurgebied langs de Hollandse kust.