De loco-burgemeester van Noordwijkerhout Martijn Bilars (hier op foto rechts) heeft maandagmiddag 23 juli 2018 een delegatie uit Hirado op bezoek gehad. Het was een weerzien van vrienden. Beide gemeenten hebben namelijk sinds jaren een bloeiende stedenband. Het is inmiddels het 29e bezoek over en weer.

Japanse azelea

3 mensen en een plant

De delegatie bracht stekken van de Japanse azalea mee. Het pronkstuk staat voorop op de tafel. In Japan staat hij vaak in groten getalen bij tempels. Maar het grote nieuws was natuurlijk dat Noordwijkerhout wat ‘groter groeit’. En hoe dat voor de stedenband uitpakt? Positief. De nieuwe gemeente Noordwijk wil namelijk de stedenband met Hirado voortzetten. Ook burgemeester Jan Rijpstra (hier op foto links) maakte daarom kennis met de delegatie. Daarvan maakte het uitwisselen van kaartjes onderdeel uit.

De regio doortrekken

De delegatie trekt de regio door. Bezoekt ondermeer bollenexporteur Ruud van der Zon en het bedrijf van Simon Pennings die de Hirado tulp kweekt en verkoopt. In juli en augustus is er in het gemeentehuis en de bibliotheek een fototentoonstelling over Japan en dan met name de plaats Hirado. Er zijn foto’s te zien van de uitwisseling tussen de leerlingen van verschillende high schools in Hirado en het Teylingen college in Noordwijkerhout. Nu al benieuwd? Like de pagina van de stichting Hirado-Noordwijkerhout. Dat wordt straks natuurlijk stichting Hirado-Noordwijk.