De nieuwe gemeente Noordwijk start op 1 januari 2019 met een nieuw logo. Het was een spannende strijd de afgelopen maanden. Zo’n 150 inwoners van de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout kozen het nieuwe logo voor hun gemeente. Het winnende logo is gemaakt door Aan Zee.

Spannende verkiezingsavondlogo met uitleg totstandkoming

De aanwezige inwoners van beide gemeenten hadden gehoor gegeven aan de oproep om plaats te nemen in de jury. Zij verzamelden zich donderdag 24 mei 2018 bij De Witte Raaf voor de verkiezingsavond. In totaal deden er 16 bureaus en vormgevers mee. Aan Zee versloeg in de spannende finale Aron Bakker van Aronline. Hun ontwerp wordt het nieuwe logo voor de fusiegemeente Noordwijk. Deze twee bureaus waren overgebleven na een eerste stemronde met 3 andere bureaus uit Noordwijk en Noordwijkerhout: Briggs, Nilles en Kseawell.

Betrouwbaarheid en toegankelijkheid

De deelnemende bureaus waren op pad gestuurd met een opdracht. De nieuwe gemeente is een partner die met de inwoners meedenkt. Die meehelpt. Die plannen en initiatieven verder brengt. Samen werken we aan de beste oplossing. Met de kernwaarden betrouwbaar, wendbaar, veerkrachtig en verbindend. In het gekozen logo komt deze betrouwbaarheid naar voren. De andere zeer belangrijke kernwaarden komen vooral terug in hoe we met elkaar gaan werken. Maar die betrouwbaarheid is er altijd. En dat straalt het ook uit. Een serieuze autoriteit, maar wel een toegankelijke. Dit is vertaald in het schild. Aan de ene kant heeft het de vorm van een schild (autoriteit) en aan de andere kant is het open gelaten (toegankelijk). In het schild zijn op een strakke manier de Noordzee, strand, duingebied en bollenvelden en grasland terug te vinden.

De N

Een ander dominant onderdeel van het logo is de N. Deze werkt door in de vorm van het schild en koppelt het beeldmerk en woordmerk aan elkaar. We zijn in omstreken de enige kustgemeente die met de letter N begint. Dat zorgt voor duiding en onderscheid in het sociale medialandschap dat een steeds belangrijkere rol speelt. Ook bij de communicatie vanuit de gemeente.

Eerste gezamenlijke keuze van inwoners

Uit handen van burgemeester Gerrit Goedhart van Noordwijkerhout en voorzitter van de Raadsgroep Fusie Taetske Visser werd een cheque overhandigd aan Frido van Dijk, de vertegenwoordiger van Aan Zee. Burgemeester Goedhart stelde dat dit de eerste gezamenlijke keuze van de inwoners van de nieuwe gemeente Noordwijk was. Een mooi historisch moment. Deze cheque heeft een waarde van € 5000,-.

5 mensen met cheque in handen

Van links naar rechts: Taetske Visser-Danser (raadsgroep), Aron Bakker (Aronline), Astrid Warmerdam (raadswerkgroep), Frido van Dijk (Aan Zee) en Gerrit Goedhart (burgemeester Noordwijkerhout)